REFLECTIE OP DESIGNONTWIKKELINGEN

De Rotterdam designprijs is de meest prominente designprijs in Nederland en een belangrijk designevenement in Rotterdam. De prijs is in 1993 door de gemeente Rotterdam ingesteld en wordt sinds 1999 tweejaarlijks georganiseerd door de Stichting Designprijs Rotterdam. De primaire doelstelling van de Stichting Designprijs Rotterdam luidt: ‘het duurzaam stimuleren van het openbaar debat over vormgeving in Nederland en het vestigen van aandacht op de gemeenschappelijke kwaliteiten van Nederlandse vormgeving’.

De Rotterdam designprijs is een actualiteitsprijs; nominaties worden gegeven aan projecten, producten en onderzoeken die zich in de afgelopen twee jaar hebben bewezen als van belang voor de ontwikkeling van design en als voorbeeldstellend kunnen worden aangemerkt.

Opzet
Qua opzet is de Rotterdam designprijs uniek. Het is nog steeds een van de weinige prijzen – nationaal en internationaal – waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende ontwerpdisciplines. Culturele en maatschappelijke betekenissen wegen in de beoordeling net zo zwaar als de kwaliteit en uitvoering van ontwerp of authenticiteit van de ontwerpvisie. Genomineerden worden gepresenteerd in een prominente tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. Een programma van speciale rondleidingen, dialogen en een symposium over design kritiek ondersteunt het publieke debat. De Rotterdam designprijs is zo hét nationale platform voor reflectie op hedendaagse designontwikkelingen voor een breed publiek.

Selectieprocedure
Sinds de editie van 2011 is onder artistieke leiding van Joanna van der Zanden gekozen voor een nieuwe nominatieprocedure. Ontwerpers kunnen niet meer zelf insturen om in aanmerking te komen voor een nominatie, maar worden genomineerd door vijf scouts, allen werkzaam in het designveld. Zij nomineren op persoonlijke titel elk drie projecten, voorzien van uitgebreide argumentaties. Met deze aanpak zoekt de Stichting Designprijs Rotterdam aansluiting bij de vele ontwikkelingen rondom design die zich niet altijd binnen het veld zelf afspelen, maar er wel grote invloed op hebben. Bovendien worden de verschillende visies op design meer expliciet onder de aandacht gebracht door de uitgesproken argumentaties van de scouts. Het publieke debat krijgt hiermee een extra impuls.

Jurering
Een internationale jury, bestaande uit drie leden, beslist wie de winnaar is van de Rotterdam designprijs. Onder de juryleden in het verleden waren prominente designcritici als Alice Rawsthorn, Susan Szenasy, Rick Poyner en Paola Antonelli en ontwerpers Ingo Maurer, Bruce Mau en Patricia Moroso. De juryleden van 2013 zijn: Caroline Baumann, Virginia Tassinari en Edwin Heathcote.

Prijs
De winnaar van de Rotterdam designprijs 2013 ontvangt een geldbedrag ter waarde van 15.000 Euro.

Rotterdam design Publieksprijs

Ook tijdens deze editie mag het publiek een stem uitbrengen. De Rotterdam design Publieksprijs ter waarde van 5.000 Euro is ter beschikking gesteld door Het Nieuwe Instituut.

———–

De Rotterdam designprijs 2013 is een samenwerking van Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut.
De Rotterdam designprijs 2013 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.