TENTOONSTELLING EN PROGRAMMA

De 12e editie van de Rotterdam designprijs kende naast een prachtige en goed bezochte tentoonstelling ook een uitgebreid studenten- en publieksprogramma.

Zo’n 80 designstudenten van de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten Den Haag, de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Design Academy Eindhoven namen deel aan een studentenessay wedstrijd. In maximaal 500 woorden gaven zij een kritische reflectie op de nominaties. Onderdeel van deze oefening was de vraag om als host in de tentoonstelling bezoekers te begeleiden bij het uitbrengen van hun publiekstem. Uit totaal 12 geselecteerde essays besloot de jury, bestaande uit designcritici Max Bruinsma en Cassandra Pizzey en artistiek leider Joanna van der Zanden, dat het best geschreven, best beargumenteerde en meest overtuigende essay ‘Beyond Wittiness’ was van Heini Lehtinen student Social Design aan DAE. Dit essay is gepubliceerd op design.nl

Voor het publiek werden verschillende rondleidingen georganiseerd, een inleidende middag over designkritiek en een openbaar jurydebat.

31 januari

Jurydebat en uitreiking Rotterdam designprijs 2013 en Publieksprijs in Museum Boijmans Van Beuningen

De jury bestaat uit de Britse architectuur- en design criticus van de Financial Times Edwin Heathcote; Caroline Baumann, directeur van Cooper-Hewitt, National Design Museum (NY) en Virginia Tassinari, assistent professor social spaces aan MAD Faculty in Genk en verbonden aan het internationale Desis netwerk. Designcriticus Max Bruinsma is juryvoorzitter.

15.30 – 16.30 uur: Jurydebat onder leiding van Lucas Verwey en bekendmaking winnaar studentenessay (inloop 15.00 uur)

17:00 uur: Feestelijke uitreiking van de Rotterdam design Publieksprijs ter waarde van € 5.000,- door Guus Beumer en de Rotterdam designprijs 2013 ter waarde van € 15.000,- doorBarbera Wolfensberger, CEO van reclamebureau FHV BBDO en boegbeeld van de topsector Creatieve industrie.

21 december – 2 februari
AVRO’s Kunstuur: besteedt in vijf uitzendingen aandacht aan alle genomineerden van Rotterdam designprijs. De reeks uitzendingen start op zaterdag 21 december om 17.00 uur. Actuele informatie over uitzenddata en terugkijken: www.avro.nl/kunstuur

De Rotterdam designprijs kent een uitgebreid publieksprogramma. Bezoekers worden aangespoord om als jurylid de verschillende nominaties te verkennen en te stemmen. Ze worden hierbij geholpen door studenten designstudies van verschillende opleidingen in Nederland. Deze stemmen bepalen de winnaar van de Rotterdam design Publieksprijs, ter beschikking gesteld door Het Nieuwe Instituut.

De tentoonstelling van de Rotterdam designprijs 2013 valt onder het programma ‘Design in Boijmans’. Binnen dit doorlopende programma presenteert Museum Boijmans Van Beuningen de vaste collectie ‘De Collectie Vormgeving’, de serie ‘Design Column’ en wisselende tentoonstellingen met aandacht voor vormgeving, mode en architectuur. Gelijktijdig met de designprijs is ook de indrukwekkende tentoonstelling Oskar Kokoschka in het museum te zien.

22 november
Lezingenmiddag designkritiek

14:00 – 16:00 uur
Gratis, excl. entree museum
Reserveren: http://www.boijmans.nl/nl/7/kalender/calendaritem/1484/lezingenmiddag-de…

Programma (voertaal Engels)
– Welcome and short introduction on the history of the Rotterdam designprijs by Joanna van der Zanden (artistic director Rotterdam designprijs and moderator).
– Lecture by Max Bruinsma (design critic and editor): How and what to critisize?
– Interview with Angelique Spaninks (artistic manager MU &STRP) on the importance of design criticism for the design practice.
– Column by Joost Overbeek (designer and designcolumnist).