Winde Rienstra - Lego Heels, Facet Heels en Bamboo Heels
Genomineerd door Carlo Wijnands:
Winde Rienstra
voor Lego Heels, Facet Heels en Bamboo Heels

Ik nomineer Winde Rienstra met haar schoenprojecten om de eigenzinnige materiaalkeuze, haar perfecte gevoel voor detail en het ambachtelijke experiment dat ze aangaat. Elk ontwerp staat op zichzelf, is draagbaar en een sieraad aan de voeten.

Winde Rienstra is een jonge, getalenteerde modeontwerpster en heeft inmiddels vijf collecties gemaakt. Handwerk en ambacht lopen als een rode draad door haar collecties, zowel bij de ‘couturekleding’ en -schoenen als bij de meer commerciële accessoires. De collecties hebben met elkaar gemeen dat ze een terugkerend spel met driedimensionaliteit laten zien. Rienstra heeft een fascinatie voor ruimtelijke structuren rondom het menselijk lichaam. De alledaagse materialen die Rienstra gebruikt worden vanuit hun eigenschappen constructief en veelal onbewerkt ingezet. Het is haar gevoel voor ambacht, detaillering en vorm waarmee ze de materialen een ‘couturewaarde’ weet te geven. Deze materiaalinnovatie vormt de identiteit van haar label en komt prachtig tot uiting in de schoenprojecten die ze tot op heden heeft laten zien.

Zo zijn haar Facet Heels zorgvuldig opgebouwd uit gesneden en aan elkaar geplakte lagen karton. De enkelbandjes zijn gemaakt van de bekende dikke postelastieken. Alsof de voet een postpakket is. Dit ogenschijnlijk simpele ‘knip-en-plakwerkje’ is het resultaat van heel precies kijken, passen, meten en tot slot met de lasersnijder produceren. Het levert een robuuste maar toch elegante schoen op. Wonderschoon en draagbaar.

LEGO Heels, onderdeel van de zomercollectie van 2013, zijn prachtig vormgegeven met limekleurige gepunnikte bandjes en pomponnen. Rienstra heeft hier een ingenieus staaltje bouwen met LEGO-stenen toegepast dat het DIY-gevoel overstijgt. Aan de voet blijken de LEGO Heels verrassend comfortabel, als object zijn het prachtige architectonische structuren.

Ook de Bamboo Heels, houten schoenen opgebouwd uit bamboebalkjes van verschillende lengtes, tonen een gedurfde en smaakvolle compositie. De grillige plateaus worden heel verrassend met zwarte tie-wraps rond de voet en enkel vastgebonden. Een ongewone combinatie die toch overtuigt doordat de elementen elkaar versterken en samen een geheel vormen.

De schoenprojecten zijn alle drie het resultaat van uitgebreid materiaal- en vormonderzoek. De materiaaleigenschappen worden volledig benut en de vormen zijn een logisch gevolg van de constructie en de gebruikte techniek. De schoenen ogen futuristisch en nostalgisch tegelijkertijd. Het zijn tijdloze statements en bieden binnen de gekte van de modewereld een prettige oprechtheid.

Winde Rienstra kiest duidelijk haar eigen weg. Ze combineert low- en hightech technieken en lijkt zo een eigen ambacht te creëren. Ik vind al haar collecties inspirerend, maar de schoen­experimenten leveren beelden op die je niet snel vergeet. Niet voor niets zijn ze door het Centraal Museum in Utrecht aangekocht. Een talent om te koesteren!

Meer informatie:
www.winderienstra.com