PAL-V Europe NV en Spark design & innovation  - PAL-V
Genomineerd door Erik en Ronald Rietveld:
PAL-V Europe NV en Spark design & innovation
voor PAL-V

Ieder mens heeft de droom om weg te vliegen, of het nu is om te ontsnappen aan een file of om te vluchten naar een onbewoond eiland. Wij nomineren PAL-V en Spark design & innovation omdat zij ruim honderd jaar na de uitvinding van de auto deze droom waarmaken met de vliegende auto PAL-V; een baanbrekende verbinding tussen technologie, ontwerp en experiment.

De unieke Personal Air and Land Vehicle (PAL-V) is door PAL-V en Spark samen ontwikkeld. Zij zijn sinds 1999 bezig met dit project en hebben een jaar geleden een werkend en overtuigend prototype gepresenteerd. De eerste limited edition wordt nu op de markt gebracht.

Nieuw is het “van deur tot deur-concept” dankzij de combinatie van een rijdend voertuig op de weg en een gyrocopter. Het toepassen van de Carver-kanteltechniek - ontwikkeld door Carver Technology in samenwerking met Spark - betekende een historische doorbraak. Deze techniek zorgt voor stabiliteit op de weg en balans in bochten, ondanks het hoge zwaartepunt. Het voertuig mag volgens internationale wetgeving de openbare weg op. Iedere bestuurder heeft een normaal rijbewijs en een gyrocoptervlieglicentie nodig. Deze vlieglicentie is in circa veertig uur te behalen, waarmee de PAL-V een van de meest eenvoudige manieren van vliegen wordt. Bovendien is het een veilige manier van vliegen. Met de PAL-V kun je, mede afhankelijk van de weersomstandigheden, kiezen om door de lucht of over land te reizen.

De nuttige toepassingen van de PAL-V zijn ongekend. Het maakt onbereikbare plekken toegankelijk. Zo kunnen artsen snel ter plaatse te zijn in gebieden zonder (goede) wegen zoals eilanden, het regenwoud, of rampgebieden. Een ander groot voordeel is dat verkeersdrukte kan worden gemeden, door op te stijgen van de dichtsbijzijnde airstrip of vliegveld en over de file heen te vliegen. Indien de PAL-V een succes wordt zijn de implicaties voor de ruimtelijke inrichting van een land enorm.

Het eindeloos zoeken naar de juiste vorm van de PAL-V binnen de wetten van aerodynamica heeft geleid tot een unieke vliegende auto. Het object is het resultaat van een samensmelting van ambachtelijk handwerk (maken van handgevormde mallen e.d.), wetenschap en technologie. De industrieel ontwerpers zeggen terecht met trots over het ontwerp: ‘Het is geen auto, het is geen gyrocopter, maar een PAL-V’. Dit komt tot uitdrukking in de vorm. Je voelt dat het voertuig klaar is om omhoog te springen. De achterzijde is al van de grond. De extreme slankheid van het ontwerp benadrukt de aerodynamica en lichtheid. De grote ramen geven een gevoel van vrijheid, de essentie van de PAL-V.

PAL-V laat zien dat ontwerpers hun dromen kunnen realiseren door nieuwe allianties aan te gaan met onderzoekers uit wetenschap en technologie. De beste manier om de kracht van de PAL-V te ervaren is om het object in het echt te bezichtigen en erin plaats te nemen. Opeens besef je dat iedereen straks kan wegvliegen. PAL-V schrijft geschiedenis met de eerste vliegende auto.

Meer informatie:
www.pal-v.com
www.sparkdesign.nl