Moooi en Erwin Olaf - The Unexpected Welcome, Milaan 2013
Genomineerd door Ineke Hans:
Moooi en Erwin Olaf
voor The Unexpected Welcome, Milaan 2013

Ik nomineer de presentatie van Moooi en Erwin Olaf in Milaan 2013 vanwege haar verbluffende, grootse en zeer tot de verbeelding sprekende kwaliteiten.

Moooi is een Nederlands designlabel met Marcel Wanders als art director dat wereldwijd succesvol is. Het label presenteert tijdens de Salone del Mobile in Milaan jaarlijks zijn nieuwe collecties en Erwin Olaf fotografeert al jaren diverse Moooi-campagnes: vaak groots en meeslepend, maar tezamen soms ook luid en veelvormig.

De presentatie in 2013 stond in het teken van de jarenlange samenwerking en werd gepresenteerd in een toonzaal van 1700 m2 met 4,5 meter hoge doeken waarop foto’s van Olaf waren gedrukt. Op grote podia waren zeer uitgebalanceerde installaties van producten opgesteld als in diverse vertrekken in een huis. Op de achtergrond de imposante foto’s van Erwin Olaf waarop meer dan levensgrote mannen, vrouwen, jongelingen en kinderen, soms eenzaam, soms unheimisch, dan weer dromerig of afstandelijk waren geportretteerd.

Dit vrije werk van Olaf toonde het persoonlijke, subtiele en ingetogen handschrift dat hij de laatste jaren ontwikkeld heeft en dat ontroert en fascineert. De producten in de Moooi-installaties waren onderling perfect op elkaar afgestemd, maar toonden geen directe link met de afbeeldingen van Erwin Olaf. Toch versmolten fotografie en installaties als het ware tot driedimensionale associatieve stillevens, waarbij je je bespieder van afwezige bewoners voelde. Bewoners die op hun beurt door de fotografie toch ook zeer aanwezig waren.

Juist doordat de fotografie en de product­installaties ieder hun eigen pad hadden ingeslagen ontstond er een overdonderende sfeer. Mocht je zoeken naar ‘ratio en inhoud’ om hier grip op te krijgen, dan werd je weggeblazen door ‘unheimisch en vervreemdend’. Associatieve settings open voor eigen interpretaties. Niet over de top, wel bizar, met gevoel voor detail, minutieus en liefdevol en vooral: groots en zeer, zeer smaakvol. Ik was er stil van.
De nominatie wordt ook erg gestuurd door mijn onderbuikgevoel en dat is een compliment. ‘Kunst en vormgeving’ is al jaren onderwerp van discussie. Of het één het ander kan zijn laten we even in het midden. Feit is wel dat in de Milaan-presentatie beide disciplines bij elkaar kwamen en elkaars autonomie versterkten. Voor mij is ze tevens een toonbeeld van hoe de presentatie van een commercieel merk een bijzondere artistieke kwaliteit kan hebben zonder aan artisticiteit of toegankelijkheid te verliezen.

Alles leek te kloppen, het deed – met in Nederland in dezelfde week de heropening van het Rijksmuseum – nog het meest denken aan de rijkdom, schoonheid en ingetogenheid van de meisjes van Vermeer. Zoiets kan alleen tot stand komen als er door beide zijdes werk van eenzelfde niveau wordt geleverd.

Meer informatie:
www.moooi.com
www.erwinolaf.com