Marga Weimans - Body Archive
Genomineerd door Carlo Wijnands:
Marga Weimans
voor Body Archive

Ik heb Marga Weimans genomineerd met de collectie Body Archive omdat ze op overtuigende en vernieuwende wijze mode, technologie en architectuur combineert en hiermee een persoonlijk statement neerzet.

Body Archive is een modecollectie bestaande uit kleurrijke outfits met grafische prints bedekt met driedimensionale blokken. De prints en modellen zijn gebaseerd op Weimans persoonlijke DNA. Ze heeft deze gegevens vertaald naar pixels en verwerkt tot zowel grafische als driedimensionale patronen. Met een tablet of een iPhone en een speciale app kan extra informatie afgelezen worden van de collectiestukken, waarmee een ‘augmented reality’-ervaring wordt gecreëerd. Wie deze pixels ‘leest’, ‘leest’ het DNA en scant dus eigenlijk Marga Weimans.

Architectuur, technologie en mode hebben met elkaar gemeen dat ze een beschermende en interactieve ruimte creëren waarin constructie en communicatie een belangrijke rol spelen. Deze ruimte is het speelveld van Weimans. Ze benadert mode als concept en kunstvorm en bouwt langzaam aan haar ‘modehuis’. In dit ‘modehuis’ geeft ze ruimte aan alle elementen die nodig zijn om een professioneel modelabel te runnen: van inspiratie, ambacht en innovatie tot organisatie. De collectie Body Archive functioneert in dit modehuis ook als een vorm van archiveren.

Draagbaarheid van de kleding is voor Weimans geen uitgangspunt maar is ook niet uitgesloten. Tijdens de show van Amsterdam Fashion Week in januari 2013 liet ze Body Archive in twee delen zien: het conceptuele deel met de driedimensionale blokken van onder andere plexiglas en het tweede deel waarbij alleen de onderliggende kledinglaag te zien is met de zelfontworpen prints. Prints spelen altijd een grote rol in het werk van Weimans en worden continu verder ontwikkeld.

Ik vind het fascinerend hoe Weimans met haar werk de professionele modewereld steeds weer weet te verrassen door niet aan verwachtingen te voldoen. Ze neemt risico’s, is ambitieus en eigenzinnig. Body Archive is opgebouwd uit de meest essentiële maar ook de meest verborgen informatie over onszelf: ons DNA. Technologie maakt deze kennis zichtbaar en toegankelijk. Met haar collectie roept Weimans vragen op over deze toenemende zelfkennis onder invloed van technologische ontwikkelingen. Zelf wacht ze niet af maar neemt het voortouw. Ze omarmt de techniek en bouwt gestaag verder aan haar ‘modehuis’.

Weimans is een ontwerper die innovatie hoog in het vaandel heeft staan en andere disciplines durft te integreren in haar werk. Met haar lef en geloof in haar eigen signatuur is ze een groot inspirator, zowel nationaal als internationaal. Daarom vind ik haar een uitzonderlijk vormgever die onze erkenning verdient.

Meer informatie:
www.teampeterstigter.com/amsterdam/marga-weimans-catwalk-fashion-show-afw-fw2013