Lernert & Sander - Everything en Handmade
Genomineerd door Carlo Wijnands:
Lernert & Sander
voor Everything en Handmade

Ik heb Lernert & Sander genomineerd met de film Handmade en het project Everything omdat ze met beide projecten op humoristische en lichtvoetige wijze de reclamewereld veroveren én becommentariëren.

Lernert Engelberts en Sander Plug zijn twee getalenteerde Nederlandse kunstenaars gevestigd in Amsterdam. Zij creëren conceptuele kunstfilms en installaties, met eenvoudige maar prachtige art direction, gedreven door hun subtiele, droge, of soms brutale gevoel voor humor.

In 2012 verzamelde het duo Lernert & Sander bijna 1400 monsters van alle in dat jaar gelanceerde parfums. Door de inhoud van al deze proefflesjes te mengen creëerden ze 1,5 liter parfum genaamd Everything. Deze unieke parfum wordt geleverd in een speciaal ontworpen en met de hand geblazen fles, een vergroting van een standaard proefmonsterflacon. Met Everything doen Lernert & Sander een uitspraak over massaconsumptie door het overvloedige aanbod bijeen te brengen en te hergebruiken. De bijbehorende film is prachtig vormgegeven en laat zien hoe de fles wordt geblazen, de naam op de fles wordt aangebracht en hoe zij in een imaginair laboratorium de verzamelde proefflacons mixen. Dit alles zeer serieus en nauwkeurig. Een nieuw parfum is geboren. Het is de geloofwaardigheid van het hele pakket waardoor Everything boven het niveau van een leuk ‘concept’ uitstijgt. Het project bestaat niet alleen uit een idee maar omvat ook het maakproces en de presentatie van de geur. Lernert & Sander combineren op overtuigende manier hun kwaliteiten als kunstenaars én als regisseurs.

Dit lukt ze ook met werk in opdracht. Voor de uitgave Handmade van het magazine Wallpaper werden ze gevraagd een film te maken als eerbetoon aan handwerk. Ze werden in contact gebracht met de beroemde Italiaanse kleermakers van het merk Brioni. Lernert & Sander bedachten dat de hand de ultieme ‘klant’ is om het vakmanschap van de Brioni Master Tailors te tonen. De kleermakers kregen de opdracht een maatpak te maken op handformaat. De korte film laat het snijden van de stof, het maken van het pak, het uitzoeken van de strik en de styling van de hand zien. De film eindigt met een vrolijke, nonchalant lopende, aangeklede hand die gelijkenissen vertoont met een blijmoedige zakenman. De film doet denken aan de begintitels van een filmklassieker. Het contrast tussen de professioneel en traditioneel ogende film en het luchtige onderwerp maakt het een humoristisch geheel. Een overtuigende ode aan vakmanschap.

Lernert & Sander begeven zich als regisseurs middenin de wereld die ze gelijktijdig als kunstenaars bekritiseren. Hierdoor hebben ze een unieke positie verworven. Ik vind de lichtheid en simpliciteit van hun aanpak verhelderend. Deze luchtige eenvoud vormt de basis voor hun identiteit en getuigt van intelligente ‘branding’. Zowel Handmade als Everything is esthetisch bevredigend maar prikkelt tegelijkertijd en is hiermee een voorbeeld voor commerciële reclame-uitingen.

Meer informatie:
www.lernertandsander.com