Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers  - Dynamische instapinformatie op het perron
Genomineerd door Caroline Hummels:
Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers
voor Dynamische instapinformatie op het perron

Ik nomineer Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers met het ontwerp voor Dynamische instapinformatie op het perron, omdat zij als collectief de complexe uitdaging op gebied van logistiek en de beleving van treinreizigers succesvol zijn aangegaan. Het ontwerp trekt het in-, uit- en overstapproces op stations overtuigend de 21ste eeuw in.

Dynamische instapinformatie op het perron is een service-innovatieontwerp en bestaat uit een 180 meter lange ledstrook die net onder de overkapping op het perron is geplaatst. De strook toont waar de treindeuren stoppen, hoe druk de verschillende treincoupés zijn (wat wordt gemeten met infraroodsensors in de trein), waar de eerste en tweede klas zijn, waar een stiltezone is en waar iemand z’n fiets kwijt kan.

De schoonheid en kracht van Dynamische instapinformatie op het perron is de vanzelfsprekendheid. De oplossing is zo simpel en voor de hand liggend, dat je je afvraagt waarom het er nog niet was. Door het gebruik van nieuwe technologie kan de beleving, efficiëntie en veiligheid van het Nederlandse trein- en reizigersverkeer aanzienlijk verbeteren. Het ontwerp hanteert een krachtige grafische vormgeving die in één oogopslag te lezen is, wat cruciaal is in de hectiek op het station. Het oogt als een natuurlijk verlengstuk van de trein zodra deze het station binnen gereden is.

Het ontwerp is het resultaat van een intensief co-creatieproces waarbij alle betrokkenen, inclusief reizigers, nauw hebben samengewerkt en elkaar hebben aangevuld vanuit hun eigen expertise en rol in het proces. Edenspiekermann, STBY, ProRail en NS Reizigers hebben middels dit project laten zien dat samenwerking in onze huidige maatschappij essentieel is om complexe uitdagingen succesvol aan te gaan. Zij openen daarmee de ontwerpdeur naar de transformatie-economie op weg naar een duurzame samenleving.

De verbreding van het ontwerpen van een product naar een systeem of service, laat ons anders naar het ontwerpvak kijken en vereist langdurig ‘testen’ in het dagelijkse leven. Bij het ontwerp voor Dynamische instapinformatie staat de mens centraal; individueel en als groep. Dat onderstreept het belang van de rol van een partner als STBY. Zij hebben op een actieve manier onderzoek gedaan naar gedragingen van reizigers op perrons en via co-creatie­sessies de reizigers erbij betrokken.

NS Reizigers en ProRail zetten met dit ontwerp tevens een stap richting een nieuw tijdperk waarin gedrag van passagiers en materieel kan worden gevolgd. Zo kunnen zij snel anticiperen op mogelijke kansen en knelpunten. Het ontwerp koppelt de informatie in de trein aan de toekomstige passagier op het perron, en overstijgt de beperkingen van een specifieke plaats: het koppelt tijd en ruimte.

De combinatie van een fysieke oplossing (180 meter lang) en digitale informatie laat zien hoe mooi de werelden van design en informatietechnologie elkaar kunnen versterken, een integratie die in de toekomst steeds belangrijker wordt en vaker zal voorkomen. Kortom, een voorbeeldproject!

Meer informatie:
www.edenspiekermann.com/projects/prorail-and-ns-dutch-railways