Afdeling Buitengewone Zaken - Hidden Design
Genomineerd door Caroline Hummels:
Afdeling Buitengewone Zaken
voor Hidden Design

Ik nomineer Afdeling Buitengewone Zaken met hun ontwerpmethode Hidden Design omdat zij hiermee een nieuwe richting inslaan in de ontwerpwereld, die het mogelijk maakt om innovatieve technologische systemen te laten ontstaan in de alledaagse leefomgeving van mensen.

Hidden Design is het hart en de identiteit van het jonge ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken. Centraal in deze methode staat de ‘verborgenheid’ van het ontwerpproces; de gebruikers van hun prototypes zijn zich er niet van bewust dat ze bij een ontwerpproces betrokken zijn. Zij denken dat ze een nieuw systeem gebruiken en daardoor kunnen oprechte gedragingen en meningen van de betrokkenen verkregen worden over het in ontwikkeling zijnde systeem.

Door deze aanpak heeft de Afdeling volledige ruimte om te focussen op de nuances van de interactie met het systeem. Hiervoor dompelen zij zich dagenlang onder in de omgeving. Dit is totaal anders dan de huidige doorsnee ontwerpprocessen, waar het ontwerpteam doorgaans duidelijk aanwezig is en de gebruiker zich vaak bekeken voelt in evaluaties.

Een voorbeeld van een systeem dat de Afdeling heeft ontworpen middels hun Hidden Designmethode, is de dienst ‘Connecting Local Retailers’, inclusief het Box Management Systeem, voor het bedrijf Riantis. De zeven ontwerpers zijn een week in Wieze, België gaan wonen en hebben achter de schermen een geheel nieuw werkend prototype van een serviceplatform ontwikkeld. Hiermee gaven zij lokale bewoners de mogelijkheid om via een tablet allerlei lokale diensten te verkrijgen van lokale ondernemers, zoals boodschappen en de schone was, welke thuis werden afgeleverd in een persoonlijke locker.

De Afdeling is met hun methode in staat nieuwe technologie op een menselijke maat te ontwikkelen. Zij richten zich doorgaans op kleine gemeenschappen, plaatsen de mens en zijn huidige leefomgeving centraal, laten zich emotioneel raken door het gedrag van mensen, en verhullen de rauwe en onaffe kanten van het leven niet.

In hun proces gaan de ontwerpers uit van de aanwezige infrastructuur, waardoor ze met toegankelijke oplossingen kunnen komen voor de bewoners. In het dorp Wieze werden de welbekende kassabonprinters bij winkeliers gebruikt voor het openen van de afleverbox met een kassabon. Hidden Design maakt gebruik van snelle herhalingen en het rap anticiperen op het gedrag van mensen, daarbij optimaal gebruikmakend van de huidige technologische mogelijkheden.

De Afdeling laat zien dat kleinschalige leefgemeenschappen en digitale technologie prima te combineren zijn en elkaar kunnen versterken. Ook een aanvankelijke vrees voor technologie, zoals een oudere heer in Wieze liet zien ten aanzien van de iPad, wordt snel overwonnen zodra mensen de ontwerpen kunnen ervaren en eigen maken.

Zeker in deze tijd waarin systemen en services steeds belangrijker worden, zijn nieuwe ontwerpmethoden hard nodig. De Afdeling heeft een frisse kijk en aanpak, maakt gebruik van een combinatie van vaardigheden, koppelt praktijk en onderzoek, en is in mijn ogen een lichtend voorbeeld voor andere ontwerp­bureaus. Al met al ronduit prachtig.

Meer informatie:
www.afdelingbuitengewonezaken.nl