previous

Inrichting HEMA Rotterdam

next
Foto: Pieter Vlamings
[preview]



ontwerp: Evelyne Merkx, Mark van der Geest, Jan Willem Wijker en Matthijs van Cruijsen van Merkx + Girod BV Architecten
opdrachtgever: hoofddirectie HEMA, Amsterdam
afmetingen: variabel
gewicht: variabel
materiaal: variabel
prijs: n.v.t.
informatie: Merkx + Girod BV Architecten, 020-6240435


De nieuwe inrichting van de HEMA aan het Rotterdamse Beursplein is de eerste toepassing van een totaalconcept, dat is ontwikkeld voor de 19 grootste HEMA-vestigingen in de binnensteden. Het winkelbezoek in de binnenstad loopt terug. De nieuwe jas moet meer en nieuw publiek trekken, maar tegelijkertijd passen bij het sobere kwaliteitsimago van de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Uitgangspunten voor de inrichting waren ordening, overzichtelijkheid, helderheid en zorgvuldigheid. Daarom zijn de schappen in het middengedeelte laag, terwijl op de wanden grote foto's zijn aangebracht, waarop de belangrijkste HEMA producten simpel en sprekend zijn afgebeeld. Een rode streepjespyjama wijst de weg naar het herennachtgoed, een felblauw kopje geeft aan waar het huishoudporselein staat. Deze heldere signaalbeelden maken tekstbordjes overbodig. Het gedrang rond de kleine kassa-eilanden is vervangen door rustige rijen voor brede balies. De afdeling etenswaren herinnert in alle eenvoud aan de 'food cellars' van dure Engelse warenhuizen. Toch is deze inrichting geen flauwe imitatie van een duurdere concurrent, maar een duidelijk, eigen nieuw gezicht, dat veel mogelijkheden biedt voor verdere ontwikkeling.



previous DPR 1997 Nominaties Winnaar Expositie (QTVR) next